Select Page
Tomasee

Tomasee

Bergwandelingen in Zwitserland zijn wandelingen in bergen. Alpen. Dat zijn geen heuvels. Als op een lijst met wandelingen niet vermeld staat ‘geschikt voor kinderen of families’: be prepared ! Wandelschoenen, zonnecrème, een pet voor de zon of de regen, een rugzak met wat water en koekjes zijn dan een absolute must. Onderweg zijn er immers geen binnenwegjes. Bergop is bergop vanaf de eerste meter. De tijdsaanduidingen op de gele bordjes zijn correct. Geen compromissen mogelijk.

Vertrekpunt Oberalppas

Als je met de trein van de Rhätische Bahn tot op de Oberalp spoort, kan je verder wandelen naar de bron van de Rijn. de Tomasee ligt op een hoogte van 2345 meter. Elke vlok sneeuw, elke druppel regen die hier valt,  gaat via Duitsland en Nederland naar de Noordzee. 50 miljoen mensen leven in het stroomgebied van de Rijn.

Tomasee

Wandelen naar deze bron duurt anderhalf uur. Langs koeien die vaak achteloos op het pad staan of liggen. Hangjongeren kun je nog aanspreken als je durft. Met een ‘hangkoe’ ga je beter niet in discussie.
Het pad gaat over op rotsen met louter geverfde aanwijzingen van de ‘Grande Randonnée’. Kies zelf maar de beste stapstenen uit.  Brugjes zijn er niet meer. Kleine stroompjes wel, te klein om als beekje door het leven te gaan. Omhoog, omlaag en omhoog tot je eindelijk de Tomasee bereikt. Niemand die u op staat te wachten, geen kiosk of souvenirwinkel.  Alleen jezelf, je tochtgenoten en moeder Natuur.

De Tomasee is ijskoud, ook in de zomer. Toch is ze bewoond door kleine visjes en grijze slierterige wieren. Er ligt nog wat sneeuw van de afgelopen winter langzaam te smelten. Aan de andere kant een prachtig groen veen. Een eenzame roofvogel, een alpenkraai.

de Marmot van de Maigelshütte

Op de terugweg langs de Maigelshütte kijkt een marmot ons onderzoekend aan. ‘Rühe Bitte’  zie je ze denken. Geen dertig centimeter steekt ze boven de aarde uit, toch dwingt ze ontzag af. Van die koeien geleerd wellicht.

De laatste trein van op de bergpas terug  naar het dorp is om 18.50. Gelukkig is er maar één trein per uur. Tijd genoeg voor een drankje op 2044 meter hoogte.