Select Page

Lago Lugano

lugano

lugano

Vanop een bankje in het park San Michele heb je een prachtig zicht op het meer van Lugano. Dit meer heeft als bijnaam Cerisio. Veel kans dat je er erg snel langs bent gereden op weg naar Italie. De autoweg brengt je aan de achterkant van Lugano tot aan een tunnel onder de machtige berg San Salvatore. Eens uit deze tunnel rij je over de brug van Melide naar Bissone over het meer. Deze brug verstoort een beetje het aangezicht van het meer maar anderzijds verkort ze de reistijd enorm.

‘que chiasso’

Eenmaal over de brug ben je zo in Chiasso, nog net Zwitsers grondgebied. Letterlijk vertaald uit het Italiaans betekent chiasso ‘ lawaai’ ,’ geruis’ …  In Zwitserland, waar er strenge straffen staan op ongeoorloofd lawaai maken  (Lärm), viel wellicht  aan de grens al de rumoerigheid der Italianen op.

Campione d’Italia

Als je over  de brug van Melide links af rijdt kom je in Campione d’Italia gaan. Deze Italiaanse enclave rij je tegenwoordig  zo binnen zonder grenscontrole. Vroeger, in de tijd van de Italiaanse lire,  kon je er goedkoop inkopen doen. Nu is er enkel nog een groot casino om te gokken. Verder is er eigenlijk niet veel te beleven in Campione d’Italia.

Subtropisch paradijs

Uitkijkend over het meer van Lugano zie je veel bootjes. Een school met Optimisten (kleine zeilbootjes voor de eerste zeillessen) herken je van ver aan de typische vorm van het zeil. Speedboten, mooie ferry’s en een serieuze fontein maken het plaatje compleet. Op de oever staan schitterende villa’s met prachtige tuinen vol palmbomen en zwembaden. In de blauwe lucht zie je geen ordinaire meeuwen maar statige roofvogels die uit de Alpen overgevlogen komen.
Lugano zit vol tegenstrijdigheden: een Alpenstad met subtropisch klimaat in de zomer en skiliften op minder dan een uur rijden in de winter.

Allemaal prijzig wel zo een stad vol private banken. Maar aan de Italiaanse kant van het meer van Lugano ligt Porlezza. Daar kan je rustig genieten van een koffie en een ijsje op een terras pal aan de oever zonder dat je je moet zorgen maken over wisselkoersen…