Select Page
Menaggio

MENAGGIO

O Sole mio

De dorpjes aan het Comomeer zijn kleine vissersdorpjes. Omdat de dorpjes en de hotels niet al te groot zijn en bussen amper langs de weg langs het Comomeer kunnen rijden kan hier fysiek geen  massatoerisme uitgebouwd worden.Que bella cosa! Cruiseboten met vijfduizend en meer passagiers varen niet rond op het Comomeer. Er is gewoonweg niet genoeg plaats.
De oevers gaan direct steil omhoog. Hier en daar wat keienstranden.  In Menaggio parkeren is dan ook niet evident. Gelukkig heeft het Hotel du Lac een parking. Jammer genoeg ook een straatzanger met uitgebreid repertoire én versterker onder het balkon. Hij heeft ook een compagnon die een synthesizer bedient.

In Menaggio kan je de ferry nemen naar de andere dorpjes. Naargelang de afstand zijn er verschillende tickets. Er is geen app voor de vertrek -en aankomsturen. Er is wel een kaart met op de achterzijde de ‘orario’ of tijdstabel. Niet evident te lezen want opgesteld  ‘a l’italienne’.

Che bella cosa: un giornata al sole

Je vaart op tien minuten het meer over. Net de Flandriaboot. In Varenna aangekomen rijden eerst de auto’s af en dan  mogen de voetgangers en fietsers er achteraan. Ook in Varenna veel ‘Bella Italia’ met gelato, café doppio-espresso, fiori en lago. Het is gewoon mooi en nog relatief ongeschonden. Toch is er blijkbaar ook hier veel commerce te doen met prullaria uit China. Nu ja, dat hebben ze zelf wel wat gezocht indertijd door ene Marco Polo op pad te sturen naar China om daar zijde te gaan halen. Como is sedertdien de hoofdstad van de zijden stropdas. De Zijderoute is ondertussen vervangen door containerschepen die door het Suezkanaal varen.

Van Varenna kan je dan naar Bellagio met de ferry. Dit is het meest ‘mondaine’ plaatsje van de buurt. Mondain wil volgens mij zeggen: meer volk,  meer winkels en meer hotels. Aan de overkant zie je de Villa Carlotta. Vreemd dat de beroemdste villa niet in Bellagio staat. Wellicht hadden de bewoners van Villa Carlotta meer zin in rust en kalmte en liefst  niet te veel ‘mondain’ aan hun oren. We hebben ook de ferry een uur vroeger genomen terug naar Menaggio met omweg langs Varenna, kwestie van de wind door de haren te voelen waaien.

In Menaggio hebben we chips van San Carlo, appelsienen uit Sicilië, koekjes en een drankje gekocht en wat gerust op onze familiekamer.  ‘Aperitivo’ voor we naar het restaurant reden, sterk aangeraden door Tripadvisor  omwille van zijn authenticiteit. We hebben er goed gegeten en de bediening was inderdaad authentiek.

l’ Aria serena doppo la tempesta!

Terug in Menaggio waren we blij dat het onweer dat opstak de straatzanger technisch werkloos maakte. Buonna Notte.