Select Page

Op 1 Augustus 1291 hebben drie kantons een eed gezworen elkaar ten allen tijde en eeuwigdurend te beschermen (een soort NATO avant la lettre): De Grauwe Bond werd gesmeden. vandaar de naam ¨van het eerste kanton: Graubnden. Vele andere kantons zijn gevolgd en zo is de Confederatio Helvetica ontstaan: vandaar CH op de nummerplaten in Zwitserland.

Feestdag

Nationale Feestdag in Zwitserland

Nationale Feestdag in Zwitserland

Zwitsers zijn nogal terughoudende mensen. Ze volgen zeer strikt de regels en dat geeft soms conflicten met mensen die meer met compromissen zijn opgegroeid (zoals Fransen, Italianen, Belgen, … ).  Maar op 1 augustus gaan ze dus volledig los in de bergen. Stoelen aan de kant, een dansvloer op het dorpsplein en enige pintjes en saucissen erbij. De kinderen lopen  tegen valavond samen met lampionnen door de straten.

Brand, Brand!

Ze steken ook wat hooi in brand hoog in de bergen: dat geeft zo wat vuur en rook; vinden ze heel leuk. Waarom ze de bergen in de fik steken op 1 augustus is me niet heel duidelijk. Op andere dagen duurt het geen minuut of de politie zou naast u staan. Maar op 1 augustus kan het dus wel. Ik vermoed na aanvragen van een vergunning…

Zwitserse Precisie

Ik ben in elk geval heel blij met de Zwitserse precisie en nauwgezetheid want door die volhardendheid maken ze onder andere de beste kleurpotloodjes van de wereld. Daar kleur ik deze tekeningen mee in. Ik heb al verschillende andere merken geprobeerd maar Caran d’Ache is vanwege de intense pigmenten voor mij althans top.

Een ander punt waar ik de Zwitsers voor bewonder is hun democratisch systeem. Verschillende keren per jaar komen alle stemgerechtigde personen samen op het plein of in de sporthal en word er met handopsteking over de ‘zaken’ beslist. Een echte volksdemocratie. De president van Zwitserland is dan ook eerder een protocollaire figuur die naar ik meen elk jaar gewisseld wordt. Zo blijft de beslissingsmacht waar ze hoort: bij de mensen.

Oorlog? Separatisme? Wass ist dass?

De Zwitsers slagen er ook in al honderden jaren geen oorlog meer te hebben gevoerd. Ze wonen ook niet met drie taalgroepen maar met vier taalgroepen samen: er wordt Frans, Duits, Italiaans en reto-romaans gesproken. En dat zonder enige vorm van separatisme.

Prettige feestdag dan ook gewenst en nog vele jaren daar in Zwitserland!