Select Page
oberalp

oberalp


Deze bergpas verbindt verbindt Graubünden met de vallei van Andermatt.  Graubünden? Waar is dat?  Welnu, veel Vlamingen hebben er vakanties doorgebracht met Intersoc: Disentis en Maloja zijn de bekendste bergdorpen. Met de nachttrein vanuit Schaarbeek naar Chür en dan met de rode trein van de Rhätische Bahn verder naar de bestemming. Wie heeft dat niet ooit gedaan?

Die rode  treinen rijden nog altijd. Er zijn zelfs speciale treinstellen louter voor toeristen: de Glacier Express. Die brengt de treinliefhebber van Zermatt naar St.-Moritz. Voor velen is deze treinrit het hoogtepunt van de vakantie. Je ziet erg veel Aziaten onder de passagiers.
Halverwege het traject ligt dus de Oberalppas.

Oberalp in winter en zomer

In de zomer vertrekpunt voor vele wandelingen: bergop naar de bron van de Rijn (de Tomasee). Bergaf wandelen brengt je naar Disentis of Andermatt . Er zijn ook veel fietsers op de bergpas. Zo een bergpas beklimmen lijkt quasi onmogelijk maar is toch doenbaar. Ze verkopen er ook streekproducten: honing van bergbloemen en gedroogd vlees.

In de winter kan je met de ski’s vanuit Andermatt of Sedrun op de bergpas raken via de skiliften. Je kan zelfs met je skischoenen aan je voeten en de ski’s in de hand de trein nemen vanuit Andermatt of Sedrun tot op de Oberalp. Dan is er ook een rijtuig met bar waar je warme chocolademelk kan drinken in je ski-outfit.

 

Er staat ook een vuurtoren op de Oberalppas. Het is de hoogst gelegen vuurtoren ter wereld. Het is een knipoog naar Rotterdam waar de Rijn, die hier dus ontspringt, uitmondt. Kwestie van de Duitse en Nederlandse toeristen te plezieren. Hij staat er eigenlijk wat verloren bij.  Het is wellicht een mooi fotomoment voor de passagiers van de Glacier Express. Er varen namelijk weinig boten op het meer van de Oberalp.

Het leukste is toch nog een drankje op een terrasje mogen drinken na een wandeling. Je ziet de postbus, de trein, auto’s wandelaars, fietsers en motards passeren. Je kan kiezen of je in het kanton Graubünden iets drinkt of in Kanton Uri. De grens tussen de twee kantons ligt namelijk tussen de twee cafés in.  Grützi.