Select Page

een villa als huwelijkscadeau

De Villa Carlotta is de beroemdste villa aan het Comomeer. De oever van dit meer staat vol prachtige palazzo’s, landhuizen en villa’s. Vroeger gebouwd door de aristocraten van Italië als zomerverblijf. Deze statussymbolen werden snel een must-have voor de adel van Europa. Zo kreeg prinses Carlotta van Oranje bij haar huwelijk deze villa cadeau.
Vroeger duurden vakanties wellicht langer dan 7 of 14 dagen. Althans voor diegene die vakantie konden nemen. Het gros van de bevolking kende het woord vakantie niet. De Villa Carlotta was dan ook eerder een zomerverblijf dan een vakantievilla.

Villa Carlotta

Villa Carlotta

Botanische tuin

De man van Carlotta, Georges, was een echte plantenliefhebber. Gewapend met schup en hark heeft ie de tuin doen uitgroeien tot een paradijs voor rododendrons en azalea’s. Naar het schijnt groeit er ook van elke bestaande citrusvrucht een boom of struik. Ik denk Georges wel hulp kreeg van enkele tuinmannen. De tuin is namelijk acht hectares groot. Op de flanken van de heuvels rond het Comomeer zie je allerlei prachtige bomen: Magnolia’s, Ceders, Oleanders, Pins-Parasols, Sparren en Cipressen. Souvenirs van verre reizen of cadeaus van verre ooms of tantes.

Villa Oleandra

De Villa Carlotta staat op de weg van Menaggio naar Como. Op deze weg staat nog een andere beroemde villa: de Villa Oleandra. Vroeger was die eigendom van de familie Heinz, ja van de ketchup. Nu is ze eigendom van die andere Georges: George Clooney . Hij verblijft er ook enkele maanden per jaar met vrouw en kinderen. De villa staat in het dorpje Laglio. Dit dorpje is door de nieuwe bewoner plotsklaps wereldberoemd. Toch zeker in de buurt van het Comomeer en in middens van filmsterren. Als je er door rijdt zie je erg veel nieuwbouwprojecten in de steigers staan. Wie wil er nu niet in de buurt van een filmster wonen?

In elk geval wil ik ook van de Villa Oleandra wel eens een postkaart maken. Vanuit de tuin of zo, zicht op de voorgevel. Langs de weg zie je immers alleen de achtergevel. Zo een grote villa tekenen daar is wel wat werk aan, dus liefst met een kopje Nespressokoffie .
Ik breng mijn papier en potloden mee -what did you expect?- . Indien interesse graag PM ; )